Παρασκευή, 23 Δεκέμβριος 2011 08:12

Αθλητισμός και Πολιτισμός Προτεινόμενο

Γράφτηκε από τον  Δρομπόνης Σωτήριος
Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

 

Συνέντευξη με την αθλήτρια της Αγωνιστικής Ρυθμικής Γυμναστικής Κα Όλγα.

 

Ερ.: Με ποιο άθλημα ασχολείσθε;

Απ.: Ασχολούμαι με τη Ρυθμική Αγωνιστική Γυμναστική που είναι Ολυμπιακό Αγώνισμα και είναι πραγματικά το ομορφότερο αγώνισμα για κορίτσια.

Ερ.: Πόσα χρόνια ασχολείσθε με το άθλημα της Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής;

Απ.: Ασχολούμαι 15 χρόνια. Τα 13 χρόνια ως αθλήτρια και τα δυο τελευταία ως προπονήτρια.

Ερ.: Από ποια ηλικία πρέπει ν? αρχίσει κάποιος να αθλείται για να γίνει πρωταθλητής;

Απ.: Εξαρτάται από το άθλημα. Για τη ρυθμική γυμναστική το ιδανικό είναι μετά τα πέντε χρόνια.

Ερ.: Πώς περνάτε τη μέρα σας;

Απ.: Η μέρα μου μοιράζεται στο Πανεπιστήμιο όπου σπουδάζω (καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής) και σε αθλητικό σύλλογο στα Μέγαρα όπου διδάσκω Ρυθμική Γυμναστική.

Ερ.: Είναι δύσκολο να γίνει κανείς πρωταθλητής;

Απ.: Είναι όπως και άλλα πολλά πράγματα στη ζωή αλλά είναι εφικτό με προσπάθεια, συνέπεια και πάθος για το άθλημα.

Ερ.: Σε ποιους αγώνες έχετε πάρει μέρος;

Απ.: Σε πανελλήνια, ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και κύπελλα και στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Πεκίνο το 2008.

Ερ.: Έχετε κερδίσει κάποιο έπαθλο;

Απ.: Ναι, αρκετά έπαθλα, όπως πανελλήνια πρωταθλήματα, 2η θέση στο ευρωπαϊκό κ.α.

Ερ.: Πόσες ώρες την ημέρα προπονείσθε;

Απ.: Το διάστημα που συμμετείχα στην εθνική μας ομάδα (για έξι χρόνια) γυμναζόμουν δέκα ώρες την ημέρα.

Ερ.: Οι αθλητές πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους;

Απ.: Η διατροφή είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι αθλητές γιατί πρέπει να βρίσκονται πάντα σε άριστη σωματική κατάσταση ώστε να αποδίδουν όσο το δυνατόν καλύτερα στο άθλημά τους.

Ερ.: Θέλετε να πείτε κάτι για τον αθλητισμό σε μας τα παιδιά;

Απ.: Είναι σημαντικό τα παιδιά να αναπτύσσουν σωστά τις σωματικές τους ικανότητες μέσω της άθλησης. Ο αθλητισμός προσφέρει πολλές αξίες στον άνθρωπο, όπως η ομαδικότητα, η αγωνιστικότητα, και η ευγενής άμιλλα (τίμιος συναγωνισμός). Πρέπει όλα τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνέντευξη που μου δώσατε.

Λυδία Μώλου

 

Λίγα λόγια για το άθλημα της Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής

 

Ρυθμική Αγωνιστική Γυμναστική είναι καθαρά τεχνικό άθλημα με μια πληθώρα ασκήσεων του σώματος. Οι ασκήσεις αυτές αποτελούν την βάση των αγωνιστικών προγραμμάτων με όργανα. Η σωστή εκμάθηση των ασκήσεων αυτών παίζει καθοριστικό ρόλο για την μετέπειτα εξέλιξη της γυμνάστριας με τα όργανα.

 

Οι καθηγήτριες Φυσικής αγωγής πρέπει να γνωρίζουν καλά την τεχνική ανάλυση των ασκήσεων αυτών για να μπορούν να διδάξουν καλύτερα τις ασκήσεις, αλλά και να αντιμετωπίζουν τα λάθη και συγκεκριμένα τις αιτίες που τα προκαλούν.

 

Η Ρυθμική Αγωνιστική Γυμναστική για τις ασκήσεις σώματος, δανείζεται πολλά στοιχεία από τον κλασικό, παραδοσιακό και μοντέρνο χορό καθώς επίσης και ορισμένες γυμναστικές ασκήσεις του ενόργανου με κάποιους περιορισμούς. Πιο εμφανής είναι η επιρροή του κλασικού χορού, ο οποίος αποτελεί και την βάση των περισσότερων ασκήσεων. Η επιρροή του κλασικού χορού είναι εμφανής και στην ορολογία.

 

Ο διαχωρισμός των ασκήσεων σε ομάδες γίνεται βάση του διεθνούς κανονισμού. Ο επιμέρους διαχωρισμός των ασκήσεων σε κάθε ομάδα θα γίνει με βάση των τεχνικών ιδιαιτεροτήτων των ασκήσεων.

(Πηγή:http://pali-rithmiki.blogspot.com/)

 

Αγωνιστική Γυμναστική: Ολυμπιακό Άθλημα από το 1896 Το άθλημα της Αγωνιστικής Γυμναστικής περιλαμβάνει τρεις ολυμπιακές κατηγορίες: την καλλιτεχνική γυμναστική, τη ρυθμική γυμναστική και το τραμπολίνο...

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (Federation Internationale de Gymnastique -FIG) ιδρύθηκε στις 23 Ιουλίου 1881, όταν οι εκπρόσωποι της γυμναστικής οργάνωσης του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ολλανδίας συναντήθηκαν στην Λιέγη για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονταν με την βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του αθλήματος.

 

Αργότερα, και πιο συγκεκριμένα το 1897, ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Γυμναστική Ακαδημία, με συμμετοχές από 17 τοπικές οργανώσεις, ενώ το 1921 προσχώρησε και η Ομοσπονδία των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας, με τη σημερινή της μορφή.

 

Το άθλημα της Αγωνιστικής Γυμναστικής περιλαμβάνει τρεις ολυμπιακές κατηγορίες: την καλλιτεχνική γυμναστική, τη ρυθμική γυμναστική και το τραμπολίνο.

 

Κάθε κατηγορία υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής που αποτελείται από τον Πρόεδρο και έξι μέλη.

 

Οι κανονισμοί του αθλήματος

 

Η Αγωνιστική Γυμναστική περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό κανονισμών. Ας τις γνωρίσουμε λοιπόν, μέσα από τις τεχνικές ορολογίες, τον εξοπλισμό και την ιστορία της κάθε κατηγορίας:

 

Α) Η Ενόργανη γυμναστική

 

Το άθλημα αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό αθλητισμού και εκλεπτυσμένης αισθητικής.

 

Βασικότερη εκπρόσωπος της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι η βετεράνος σήμερα Νάτια Κομανέτσι, η οποία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα ολυμπιακά τερέν, στο Μόντρεαλ το 1976, και από τότε παραμένει μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο και αναντικατάστατο είδωλο για τους λάτρεις του αθλήματος.

 

Η 14χρονη τότε Ρουμάνα, κατόρθωσε να επιτύχει το ακατόρθωτο, επτά συνεχόμενες φορές στο Μόντρεαλ, λες και η ανώτατη βαθμίδα της βαθμολογίας είχε φτιαχτεί μόνο και μόνο για εκείνη. 10 στα 10 ήταν ο απόλυτος αριθμός που της είχε αποδοθεί σε εκείνους του Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976.

 

Η Καλλιτεχνική Γυμναστική έχει μια μακρόχρονη και υπερήφανη ιστορία.

 

Πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Ελλάδα, και μάλιστα οι μαρτυρίες δηλώνουν ότι συμπεριλαμβανόταν στα επίσημα αθλήματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Παρόμοιες τέχνες ωστόσο ήταν γνωστές και στην αρχαία Ρώμη, την Περσία, την Ινδία και την Κίνα. Ο όρος Γυμναστική προέρχεται από την ελληνική λέξη «Γυμνός» και αποτύπωνε την ανάγκη για τις ελαχιστοποιημένες ενδυματολογικές απαιτήσεις των αθλητών.

 

Κανονισμοί του Αθλήματος

 

Στην κατηγορία της Ενόργανης Γυμναστικής οι άνδρες αθλητές αγωνίζονται στις ασκήσεις εδάφους, στο άλμα επί ίππου, στους κρίκους και στο δίζυγο.

 

Οι γυναίκες αθλήτριες αγωνίζονται στις ασκήσεις εδάφους, στους ασύμμετρους ζυγούς, στη δοκό (μπάρα ισορροπίας) και στο άλμα επί ίππου.

 

Το αγώνισμα περιλαμβάνει ατομικές αλλά και ομαδικές αναμετρήσεις.

 

Β) Η Ρυθμική Γυμναστική

 

Η Ρυθμική Γυμναστική είναι ένας αρμονικός συνδυασμός αθλητισμού και εκλεπτυσμένης αισθητικής. Μέχρι τα μέσα του 20ου ήταν γνωστή ως «Σύγχρονη Γυμναστική»

 

Κανονισμοί του αθλήματος

 

Είναι ένα κατ? αποκλειστικότητα γυναικείο αγώνισμα εδάφους.

 

Η διεξαγωγή του συνοδεύεται από μουσική υπόκρουση, ενώ η διάταξη επάνω στο τεραίν γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζονται σε τετραγωνική περιοχή 13 μέτρων, κρατώντας ανάλογα με την υποκατηγορία, άλλοτε κορίνες, άλλοτε κορδέλα, άλλοτε στεφάνη και άλλοτε πάλι το γνωστό σχοινάκι.

 

Στις μεμονωμένες αναμετρήσεις κάθε αθλήτρια αγωνίζεται με όλα τα παραπάνω αντικείμενα, αλληλοδιαδοχικά.

 

Στις ομαδικές εμφανίσεις, οι ομάδες αποτελούνται από πέντε κορίτσια, που χρησιμοποιούν αλληλοδιαδοχικά, κορύνες, στεφάνια και κορδέλες.

 

Γ) Το Τραμπολίνο

 

Μια ακόμη αρμονική συνύπαρξη αθλητικής δραστηριότητας με στοιχεία καλαισθησίας. Συμπεριελήφθη στα Ολυμπιακά Αγωνίσματα από την 1η Ιανουαρίου του 1999.

 

Κανονισμοί του αθλήματος

 

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του αθλήματος έγινε στο Σίδνεϋ το 2000, με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών.

 

Οι χρυσοί νικητές του αθλήματος ήταν τα μέλη της Ρωσικής αποστολής. Η Ρωσική εκπροσώπηση έφυγε από το Σίδνεϋ με δύο χρυσά μετάλλια από τον Μοσκαλένκο (Alexander Moskalenko) και Ήριννα Καραβάεβα (Irina Karavaeva)

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Δεκέμβριος 2011 17:56
Δρομπόνης Σωτήριος

Τελευταία από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος

επιστροφή στην αρχή