3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

Μαραθώνος 1 19100 Μέγαρα , Τηλ.: 2960-29277 mail@3dim-megar.att.sch.gr

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Μιχαήλ Στρογκώφ

E-mail Εκτύπωση PDF

Ξεφυλλίστε και διαβάστε το  βιβλίο εδώ

Στα 1840, η Σιβηρία ολόκληρη, διέτρεχε άμεσο κίνδυνο να καταλυφθεί από τους Τάταρους που είχαν σύμμαχούς τους αρκετούς ντόπιους με επικεφαλής κάποιον ΙΒΑΝ ΟΓΚΑΡΕΦ, έναν άλλοτε συνταγματάρχη του Ρωσικού Στρατού, που τον είχε καθαιρέσει και εξορίσει ο Μεγάλος Δούκας διοικητής της Ανατολικής Σιβηρίας, αδελφός του Τσάρου.
Η Σινηρία αρχίζει από τα Ουράλια όρη και φτάνει ως τα παράλια του Ειρηνικού ωκεανού. Χωρίζεται από τον ποταμό Τσούνα (έναν μεγάλο παραπόταμο του Γενίσεϊκ) σε Ανατολική και Δυτική Σιβηρία. Πρωτεύουσα της δυτικής είναι το Τομπόλακ και της ανατολικής το Ιρκούτσκ. Σε κάθε μια απ' τις δυο αυτές πρωτεύουσες βρισκόταν ένας Γενικός Διοικητής, που αντιπροσώπευε την εξουσία του Τσάρου στις απέραντες αυτές περιοχές, που συνδέονταν μεταξύ τους μόνο μ' ένα τηλεγραφικό σύρμα μήκους ... 8.500 χιλιομέτρων!
Ο Εμίρης των Τατάρων, ο ικανός και άγριος ΦΕΟΒΑΡ ΧΑΝ, παρακινημένος από το Ρώσο προδότη Ογκάρεφ εισέβαλε στις Δυτικές επαρχίες και προχωρούσε ακάθεκτα, συναντώντας ασύμαντη σντίσταση.
Με την εισβολή αυτή των Τατάρων - και την αποκοπή του τηλεγραφικού σύρματος - η Ανατολική Σιβηρία απομονώθηκε. Κανένας τρόπος δεν υπήρχε να σταλούν οδηγίες στο Μεγάλο Δούκα, τον Γενικό Διοικητή στο Ιρκούτσκ, να τον ειδοποιήδουν για τον κίνδυνο που διέτρεχε απ' τον προδότη Ογκάρεφ. Μόνο ένας γενναίος και πολύ ικανός αγγελιοφόρος μπορούσε να αναλάβερι την παράτολμη αυτή αποστολή, να περάσει μέσα από τις γραμμές του εχθρού, να διασχίσει τις απέραντες στέπες και να φτάσει στο μακρινό Ιρκούτσκ.
Ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να φέρει σε πέρας μια τέτοια αποστολή ήταν ο Μιχαήλ Στρογκώφ, που υπερετούσε με το βαθμό του λοχαγού στο Σώμα των Αγγελειοφόρων του Τσάρου. Καταγόταν απ' την Σιβηρία. Ήξερε την αχανή αυτή χώρα, ήταν ατρόμητος και είχε αδάμαστη αντοχή.
Ο Μιχαήλ Στρογκώφ αναχωρεί από την Πετρούπολη μεταμφιεσμένος σε έμπορα, με το ψεύτικο όνομα Νικόλαος Κορπανώφ. Στο ίδιο βαγόνι του τραίνου επιβιβάζονται δύο ξένοι δημοσιογράφοι και μια κοπέλα, η ΝΑΝΤΙΑ ΦΕΝΤΟΡ, που έμελε να παίξει σπουδαίο ρόλο στην αποστολή, αλλά και στη ζωή του.
Έτσι αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια που κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι το τέλος. Το έργο αυτό, γεμάτο δράση και περιπέτεια είναι από τα ωραιότερα του μάγου συγγραφέα Ιουλίου Βέρν.
Ο Μιχαήλ Στρογκώφ είναι ο τύπος του ήρωα, του ακατανίκητου και αφοσιωμένου στην αποστολή του. Οι περιπέτειες είναι όλο ζωντάνια και οι χαρακτήρες των ανθρώπων περιγράφονται κ' αποδίδονται με τέχνη και δύναμη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2012 16:55  

Υλικό Διαπολιτισμικής

Τα παιχνίδια της αυλής

Παιδικά τραγούδια

Ο Παραμυθάς

Πειράματα με Απλά Υλικά

Εορτολόγιο

Online Επισκέπτες

Έχουμε 47 επισκέπτες συνδεδεμένους

Πώς να μας βρείτε

Δώστε διεύθυνση που βρίσκεστε και θα σχεδιάσουμε το πώς θα μας βρείτε