3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

Μαραθώνος 1 19100 Μέγαρα , Τηλ.: 2960-29277 mail@3dim-megar.att.sch.gr

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Το σχολείο μας κάποτε

E-mail Εκτύπωση PDF

Καλλιγραφία ορθής γραφής


Η ετυμολογία της λέξης καλλιγραφία προέρχεται από την ένωση δύο αρχαίων λέξεων κάλλος + γράφω, τις οποίες ενώνοντάς τις δημιουργούν την ωραία γραφή.. και αυτό πραγματικά είναι η καλλιγραφία, μια όμορφη γραφή.

Η καλλιγραφία πλέον στις μέρες μας είναι μία τέχνη, όπως η ζωγραφική για παράδειγμα. Ο άνθρωπος ξέχασε να κάνει τα όμορφα γράμματα, ποιός να του τα διδάξει άλλωστε;  Κι έτσι η καλλιγραφία περιορίζεται μόνο σε εκθέσεις τέχνης.

Κι αυτές οι εκθέσεις, βέβαια, εννοείται, δεν λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα αλλά μόνο στο εξωτερικό.

Πράγματι, η καλλιγραφία είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό (ιδιαίτερα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης,Κίνα,Ιαπωνία) όπου εκεί υπάρχουν αμέτρητοι επαγγελματίες καλλιγράφοι, οι οποίοι δημιουργούν και εκθέτουν τα έργα τους.

Στην Ελλάδα, όπως όλα τα πράγματα αξίας, η τέχνη της καλλιγραφίας έχει εγκαταλειφθεί για πάνω από σαράντα χρόνια. Στα σχολεία παλαιότερα δίδασκαν τους μαθητές να γράφουν όμορφα γράμματα με τον κονδυλοφόρο, θεωρήθηκε, όμως, ξεπερασμένο και καταργήθηκε. Διότι, δεν έχει αξία κάποιος να γράφει όμορφα. Μπορεί να γράφει όπως θέλει, χωρίς να ενδιαφέρεται για την αισθητική πλευρά του ζητήματος.

Ο ι Έλληνες και Ρωμαίοι είχαν τελειοποιήσει την καλλιγραφία, την τόσο στενά συνδεδεμένη με την τέχνην του λόγου.

Ιστορική Αναδρομή

Η πιο αναγνωρισμένη μορφή καλλιγραφίας, το πιο διαδεδομένο καλλιγραφικό αλφάβητο ήταν το ρωμαϊκό, το οποίο συνδύαζε τρία αλφάβητα του αρχαίου κόσμου, το ελληνικό, το φοινικικό και το ετρουσκικό. Η ρωμαϊκή καλλιγραφία εκδηλώθηκε στη Ρώμη το 600 πΧ περίπου και η μορφή τους σε πρώτη φάση ήταν μόνο σε κεφαλαία γράμματα και εμφανιζόταν σκαλιστό σε τύμβους, πέτρες, ζωγραφισμένο σε τοίχους ή απλό για καθημερινή χρήση, πάντα σε κεφαλαία.

Πολλοί άλλοι πολιτισμοί, που δεν στηρίζουν τα γράμματά τους στα αρχαία ελληνικά ή στα λατινικά, έχουν τη δική τους καλλιγραφία σε υπέροχες μορφές που πραγματικά μας θυμίζουν έργα τέχνης. Έτσι, πιο γνωστές στις μέρες μας καλλιγραφικές μορφές είναι η κινεζική και η αραβική.

Η καλλιγραφία δεν χρησιμοποιεί απλές πένες που κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά ειδικές πένες καλλιγραφίας με τις οποίες βουτάς την μύτη τους στο μελάνι, το οποίο και αυτό είναι ειδικό μελάνι καλλιγραφίας.

Η Εικαστική μορφή της Καλλιγραφίας

 

Στην εικαστική της μορφή, η καλλιγραφία χρησιμοποιεί πινέλα, μύτη μπαμπού, φτερά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει μύτη, ώστε να μπορείς να γράψεις, όπως επίσης χρησιμοποιεί τα χρώματα ζωγραφικής για να ζωγραφιστούν τα γράμματα.

Τελευταία, ο κόσμος κάνει μία επιστροφή στις αξίες, στην ουσία και στην ομορφιά που εκφράζεται με διάφορους τρόπους και ενδιαφέρεται για την καλλιγραφία. Είναι ενθουσιασμένος να βλέπει όμορφα γράμματα και η αλήθεια είναι ότι, ειδικά στην Ελλάδα του είχαν λείψει πολύ. Πράγματι, ποιος δεν θα ήταν ενθουσιασμένος να παραλάμβανε έναν φάκελο με καλλιγραφικά γράμματα στο εξωτερικό του; Από μόνος του και μόνο ο φάκελος θα αποτελούσε ένα έργο τέχνης.

Η ίδια η καλλιγραφία είναι μία τέχνη. Εξελίσσεται συνεχώς. Διότι δεν χρησιμοποιείται μόνο σε απλά κείμενα, αλλά και σε καλλιτεχνική μορφή, όπου συνδυάζεται με τη ζωγραφική με τη χειροτεχνία ή με την εικαστική τέχνη. Καλλιγραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίνακες, σε κείμενα, σε ενθύμια, διπλώματα, ποιήματα, ευχές, βιβλία ολόκληρα και γενικά σε οτιδήποτε γράφεται και θέλουμε να του προσδώσουμε κύρος και αξία.

Τετράδια Καλλιγραφίας

Χωρίς άλλο αποτελούσε ένα από τα δυσκολότερα μαθήματα. Τα μαθήματα καλλιγραφίας είχαν τους δικούς τους κανόνες, είχαν τα δικά τους βιβλία και τα είχαν στο ωρολόγιο πρόγραμμα οι μαθητές της Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού.
Πρώτο μάθημα ήταν η σωστή στάση του σώματος και δεύτερο το καλό κράτημα της "γραφίδος" αφού μπορεί να γινόντουσαν όλα με υπερβολική αυστηρότητα αλλά το δίχως άλλο στόχος ήταν το: "νους υγιής εν σώματι υγιή"
Τα βοηθήματα καλλιγραφίας έχουν μια εξαιρετική ομορφιά όπου αυτό που ξεχωρίζει είναι τα συνεχιζόμενα γράμματα και μέσα στις γραμμές ρητά όπως: "Η αργία είναι κακόν"!, "Ο αχάριστος λησμονεί τας ευεργέτας", "Θεόν φόβον" και άλλα.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν με τα τετράδια "Καλλιγραφίας", όπου οι μικροί μαθητές μάθαιναν "θεωρητικά" μέσα από ασκήσεις Ορθής Γραφής να γράφουν σωστά και όμορφα και βελτίωναν το γραφικό τους χαρακτήρα!

 

Κλικ πάνω στη σελίδα για το τετράδιο καλλιγραφίας του Εμμανουήλ Α. Τριανταφυλλίδη  1893

Πηγές:Εγκυκλοπαίδεια Πυρσός, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 11 Μάρτιος 2012 13:10  

Υλικό Διαπολιτισμικής

Τα παιχνίδια της αυλής

Παιδικά τραγούδια

Ο Παραμυθάς

Πειράματα με Απλά Υλικά

Εορτολόγιο

Online Επισκέπτες

Έχουμε 37 επισκέπτες συνδεδεμένους

Πώς να μας βρείτε

Δώστε διεύθυνση που βρίσκεστε και θα σχεδιάσουμε το πώς θα μας βρείτε