3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

Μαραθώνος 1 19100 Μέγαρα , Τηλ.: 2960-29277 mail@3dim-megar.att.sch.gr

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Γεωγραφία

Παγκόσμια ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ουνέσκο έχει θεσπίσει την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων. Η επέτειος αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Εθνικό Πάρκο "Los Glaciares" είναι ένας τόπος υπέροχης φυσικής ομορφιάς με πανύψηλα βουνά και όμορφες λίμνες που η Ουνέσκο συμπεριέλαβε στη λίστα με τα σπουδαιότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.Οι χιλιάδες στρατιώτες από τερακότα που ανακαλύφθηκαν το 1974 και φρουρούσαν τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας είναι εντυπωσιακοί.
Το επιβλητικό κτίριο του Κρεμλίνου στη Μόσχα έχει συνδεθεί με τα σημαντικότερα γεγονότα της ρωσικής και παγκόσμιας ιστορίας.
Το πανέμορφο μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ με τα κατάλευκα μάρμαρα χτίστηκε έπειτα από εντολή του μεγάλου αυτοκράτορα Shah Jahan στη μνήμη της αγαπημένης του συζύγου.
Ο Πύργος της Μπελέμ στη Λισαβώνα χτίστηκε για να τιμήσει τον Βάσκο Ντε Γκάμα και τα πρώτα εξερευνητικά ταξίδια που οδήγησαν στην ανακάλυψη του Νέου Κόσμου.
Ο ομφαλός της γης, οι Δελφοί είναι ένα από τα πολλά ελληνικά ιστορικά μνημεία που η Ουνέσκο έχει συμπεριλάβει στα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το ίδιο και η Δήλος, το νησί των Κυκλάδων, όπου υπήρχε το ταμείο της Αθηναϊκής Συμμαχίας.Το Κολοσσαίο, αλλά και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Ρώμης από το 1980 βρίσκεται στη λίστα της Ουνέσκο.
Το ανάκτορο του Γουεστμίνστερ με το Big Ben είναι ένα από τα μνημεία της Μ. Βρετανίας που βρίσκονται στη λίστα.
Ο Άγιος Βασίλειος στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας θεωρείται μία από τις πιο όμορφες ορθόδοξες εκκλησίες.
Στη λίστα συναντάμε φυσικά και τις πυραμίδες της Γκίζας με τη Σφίγγα να ξεχωρίζει.
Το ίδιο και το Σινικό Τείχος, ένα κτίσμα που κόβει την ανάσα με το μέγεθός του.
Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου υπήρξε πάντοτε ιερός χώρος τέχνης και ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία.Ο Πύργος της Πίζας αν και κυρτός παραμένει ένα κτίσμα απαράμιλλης αρχιτεκτονικής ομορφιάς.
Και το Γκραν Κάνυον θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Εθνικό Πάρκο Rapa Nui στη Χιλή, κόσμημα του πολιτισμού των ιθαγενών.
Το Εθνικό Πάρκο Τικάλ στη Γουατεμάλα είναι μια ακόμα απόδειξη του μεγάλου πολιτισμού των Ινδιάνων της Λατινικής Αμερικής.
Το παλάτι των Βερσαλλιών, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με τεράστια ιστορία είναι το καμάρι της Γαλλίας.
Επιστροφή ξανά στην Ελλάδα, όπου τα μοναστήρια του Αγίου Όρους θεωρούνται από την Ουνέσκο προστατευόμενα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς....

... όπως και τα μοναστήρια των Μετεώρων που κόβουν την ανάσα τόσο λόγω της αρχιτεκτονικής τους, όσο και λόγω του τοπίου που τα περιβάλλει.

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, χώρος κατανυκτικός και ιερός περιλαμβάνεται στη λίστα της Ουνέσκο...
όπως και η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που προστέθηκε στη λίστα το 1999.
Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη με μνημεία εξαιρετικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, όπως η Αγιά Σοφιά.
Οι χώροι λατρείας και προσευχής έχουν δεσπόζουσα θέση στη λίστα των σημαντικότερων μνημείων της Ουνέσκο, όπως ο βουδιστικός ναός της φωτογραφίας που βρίσκεται στον ιερό για τους Ιάπωνες χώρο Horyu - ji.
Ένα ακόμα μνημείο της Ιαπωνίας, το Μνημείο Πεσόντων στη Χιροσίμα θεωρείται πολύτιμο αγαθό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κι από την Άπω Ανατολή στη Λατινική Αμερική, όπου το Εθνικό Πάρκο Iguacu της Βραζιλίας με τους καταρράκτες και την συγκλονιστική φυσική ομορφιά, κόβει την ανάσα.
Από τη λίστα της Ουνέσκο δε θα μπορούσε να λείπει το ιερό νεκροταφείο των Ίνκας στο Περού, το Μάτσου Πίτσου.


Παραμένουμε στη Λατινική Αμερική, αυτή τη φορά στη Βολιβία και στο Θρησκευτικό και Πολιτικό Κέντρο του πολιτισμού των Ινδιάνων Τιουανάκου.
Βαθιά στα τροπικά δάση της Tierras Bajas στο Νότιο Μεξικό βρίσκεται η αρχαία πόλη Calakmul των Μάγια με εξαιρετικά μνημεία ενδεικτικά του μεγάλου πολιτισμού της φυλής αυτής των Ινδιάνων.
Το 2003 η Ουνέσκο πρόσθεσε στα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το φυσικό τοπίο και τα αρχαιολογικά ευρήματα στην κοιλάδα Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν...
... και τον μιναρέ της πόλης Τζαμ, ύψους 65 μέτρων, ο οποίος χτίστηκε το 12ο αιώνα μ.Χ.
Στο Ιράν η αρχαία Περσέπολις αποτελεί κόσμημα του περσικού πολιτισμού.
Σπουδαία και τα μνημεία στην ιστορική πόλη της Ιερουσαλήμ, με τα τεμένη, τους μιναρέδες και όλα τα παραδοσιακά κτίσματα του πολιτισμού του Ισλάμ.
Η Πάφος με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από τη Νεολιθική περίοδο και τον ιερό ναό της Αφροδίτης είναι ένας από τους θυσαυρούς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο μεγάλος κοραλιογενής ύφαλος της Αυστραλίας από το 1981 προστατεύεται από την Ουνέσκο ως ένα ακόμα μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Εθνικό Πάρκο Purnululu βρίσκεται στη Δυτική Αυστραλία. Αποτελείται από την οροσειρά Bungle που λόγω της διάβρωσης τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια έχει σχηματιστεί μια σειρά από πύργους και κώνους.
Στην Αυστραλία η Ουνέσκο έχει αναγνωρίσει και την περιοχή των λιμνών Ουιλάντρα, όπου κανείς μπορεί να συναντήσει λίμνες και περίτεχνους βραχώδεις σχηματισμούς που χρονολογούνται από την Πλειστόκαινο περίοδο.
Πίσω στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Πολωνία, όπου το κολαστήριο του Άουσβιτς, τόπος μνήμης, με ιδιαίτερο ιστορικό βάρος βρίσκεται στη λίστα των σημαντικότερων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αλλά και η ιστορική πόλη της Κρακοβίας, όπου η αρχιτεκτονική των κτιρίων δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στην πολωνική πόλη, προστατεύεται από την Ουνέσκο.
Η πόλη της Βουδαπέστης έχει να επιδείξει κτίρια εξαιρετικού αρχιτεκτονικού κάλλους, που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της.
Η Πράγα, μία από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με ιδιαίτερο χρώμα και κτίσματα άξια θαυμασμού.
Όπως και το Σάλτσμπουργκ...
και η Βιέννη.
O Καθεδρικός Ναός του Άαχεν είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, με την οκταγωνική βασιλική και τον τρούλο να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του.
Τα κτίρια της αρχιτεκτονικής Bauhaus στη Βαϊμάρη έχουν αναγνωριστεί από την Ουνέσκο για την αρχιτεκτονική και πολιτιστική τους αξία.
Τα κτίρια της ιστορικής πόλης του Ντουμπρόβνικ από το 1979 βρίσκονται στη λίστα με τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το κάστρο του Κρόνμποργκ στη Δανία έχει τεράστια συμβολική σημασία για τους Δανούς και έπαιξε ρόλο-κλειδί στη ιστορία της βόρειας Ευρώπης κατά τη διάρκεια του 16ου - 18ου αίωνα.
Χτισμένο το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα από Σουηδούς πάνω σε ένα σύμπλεγμα νησιών στην είσοσο του λιμανιού του Ελσίνκι στη Φινλανδία, το Φρούριο της Σουομενλίνα είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παράδειγμα της ευρωπαϊκής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της εποχής.
Το λιμάνι στις Αντίλλες θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού.
Οι τέσσερις υδραυλικοί ανελκυστήρες σκαφών που βρίσκονται στο Canal du Centre στο Βέλγιο είναι τα μόνα που σώζονται και λειτουργούν, όπως στην αρχή της κατασκευής τους και μαζί με το ίδιο το κανάλι θεωρούνται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα βιομηχανικά τοπία του 19ου αιώνα.
Οι γέφυρες του Σικουάνα θεωρούνται αρχιτεκτονικά αριστουργήματα...
... όπως και η Παναγία των Παρισίων.
Ο τεράστιος λευκός Πύργος του Λονδίνου είναι χαρακτηριστικό δείγμα νορμανδικού αρχιτεκτονικού ύφους, επιρροή του οποίου συναντάμε σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πόλη με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σημασία και η Αγία Πετρούπολη. Αποκαλείται "Βενετία του Βορρά" με τις περισσότερες από 400 γέφυρες και είναι το αποτέλεσμα ένος προγράμματος οικιστικής ανάπτυξης που ξεκίνησε ο αυτοκράτορας Πέτρος το 1703.
Το Βατικανό αποτελείται από μοναδικά καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

Η Βαλλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας με τα κάστρα των ιπποτών και τα υπόλοιπα μνημεία είναι μία από τις πιο σημαντικές ιστορικές περιοχές του κόσμου.
Το δημαρχείο της Βρέμης θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό αρχιτεκτονικό κτίσμα.Το ορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά της Αιγύπτου, όπου ο Μωυσής έλαβε τις δέκα εντολές είναι ένα μνημείο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής σημασίας.
Η κοιλάδα της Βόρειας Ρινανίας με τα κάστρα, τα παραδοσιακά κτίσματα και τους αμπελώνες προβάλλουν την μακρά ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου.
Στη γερμανική πόλη Τρίερ τα ρωμαϊκά μνημεία, όπως η εκκλησία του Αγίου - Πέτρου είναι τρανταχτή απόδειξη της επιρροής του ρωμαϊκού πολιτισμού στην αρχιτεκτονική της πόλης.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας...
και φυσικά οι Μυκήνες δεν λείπουν από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Butrint στην Αλβανία, ήταν ελληνική αποικία, αργότερα πέρασε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση και τα ευρήματα αποκαλύπτουν τις επιρροές από τις διαφορετικές αυτές ιστορικές περιόδους.Στο Πάρκο Δεινοσαύρων στον Καναδά συναντάμε ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα από την εποχή των δεινοσαύρων.Το Άγαλμα της Ελευθερίας κατασκευάστηκε στη Γαλλία από το γλύπτη Bartholdi σε συνεργασία με τον Gustave Eiffel και ήταν δώρο της Γαλλίας προς τις ΗΠΑ.
Τα νησιά Γκαλαπάγκος αποτελούν ένα ζωντανό μουσείο.
Η πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα αποτελεί ένα ενδιαφέρον μείγμα από μπαρόκ και νεοκλασικά κτίρια.
Το 16ο αιώνα η πόλη Ποτόσι της Βολιβίας εθεωρείτο μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές πόλεις. Ξεχωρίζουν τα βιομηχανικά μνημεία του Cerro Rico, η εκκλησία του Αγίου Λορέντζου και οι εργατικές κατοικίες.
Η κοιλάδα Humahuaca στην Αργεντινή ήταν ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους των Ίνκας.
Η Σπηλιά των Χεριών στην Αργεντινή περιέχει έργα τέχνης ζωγραφισμένα μέσα στη σπηλιά πριν από περίπου 13.000 χρόνια.

Η πρωτεύουσα του Εκουαδόρ Κίτο, ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα πάνω σε μια αρχαία πόλη των Ίνκας και έχει μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια.
Ως η πρώτη πρωτεύσουσα της Βραζιλίας, η Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα δέχτηκε επιρροές από ευρωπαϊκούς, ινδιάνικους και αφρικανικούς πολιτισμούς, με αποτέλεσμα να έχει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα από αρχιτεκτονικής άποψης κτίσματα.
Το Tassili n` Ajjer στην Αλγερία βρίσκεται σε ένα πραγματικά σεληνιακό τοπίο και περιλαμβάνει όρισμενα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης μέσα σε σπηλιές από την προϊστορική περίοδο.
Ο θρακικός τύμβος του Καζανλάκ στη Βουλγαρία ανακαλύφθηκε το 1944 και χρονολογείται στην Ελληνιστική Περίοδο.
Στις όχθες της Μεσογείου στην Αλγερία η Tipasa ήταν εμπορικό κέντρο, το οποίο κατέλαβαν οι Ρωμαίοι και το μετέτρεψαν σε στρατιωτική βάση για τις εφορμήσεις τους στη Μαυριτανία.

Η αρχαία πόλη της πρωτεύουσας της Μαυριτανίας περιλαμβάνεται στα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Ακρόπολη συμβολίζει τον πολιτισμό, τους μύθους και τις θρησκείες που άνθησαν στην Ελλάδα.


 

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ

E-mail Εκτύπωση PDF

Παρατίθεται ένας κατάλογος με τα 936 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, με βάση τον πιο πρόσφατο κατάλογο του 2010. Εξ αυτών τα 725 είναι πολιτιστικά μνημεία, 183 φυσικά και 28 μικτά, σε 153 συνολικά κράτη μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ως τον Νοέμβριο του 201α η Σύμβαση για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά Θα είχε επικυρωθεί από 188 χώρες.

Πηγή:Wikipedia

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 22 Φεβρουάριος 2012 17:20
 

Γεωγραφία Ε΄-ΣΤ΄

E-mail Εκτύπωση PDF

Πατήστε πάνω στην εικόνα

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 02 Οκτώβριος 2011 10:40
 

Μαθαίνω τους Νομούς της Ελλάδας

E-mail Εκτύπωση PDF

Πάτησε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείς και να παίξεις βρίσκοντας τους Νομούς της Ελλάδας

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 17 Σεπτέμβριος 2011 22:03
 

Παιχνίδι: Τα δέκα γνωστότερα βουνά της Ελλάδας

E-mail Εκτύπωση PDF

Πάτησε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείς και να παίξεις βρίσκοντας τα δέκα γνωστότερα βουνά της Ελλάδας

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 17 Σεπτέμβριος 2011 20:07
 

Παιχνίδι: Τα γειτονικά κράτη της Ελλάδας

E-mail Εκτύπωση PDF

Πάτησε πάνω στην εικόνα για ν μεταφερθείς και να παίξεις βρίσκοντας τα κράτη με τα οποία συνορεύει η Ελλάδα

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 17 Σεπτέμβριος 2011 19:47
 

Παιχνίδι: Οι πεδιάδες της Ελλάδας

E-mail Εκτύπωση PDF

Πάτησε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείς και να παίξεις, βρίσκοντας τις πεδιάδες της Ελλάδας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 17 Σεπτέμβριος 2011 19:42
 

Παιχνίδι: Τα νησιά της Ελλάδας

E-mail Εκτύπωση PDF

Πάτησε πάνω στο χάρτη για να παίξεις και να βρεις τα νησιά της Ελλάδας πάνω στο χάρτη

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 17 Σεπτέμβριος 2011 19:37
 

Παιχνίδι στο διαδίκτυο "Βρες τα ποτάμια της Ελλάδας"

E-mail Εκτύπωση PDF

Πάτησε πάνω στην εικόνα για να παίξεις και να βρεις τα σημαντικότερα ποτάμια της Ελλάδας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 17 Σεπτέμβριος 2011 19:20
 

Παιχνίδι στο διαδίκτυο, "Βρες τις λίμνες της Ελλάδας"

E-mail Εκτύπωση PDF

Πάτησε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείς στο παιχνίδι και να βρεις λίμνες της Ελλάδας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 17 Σεπτέμβριος 2011 19:17
 

Παιχνίδι "Βρες τις πόλεις της Ελλάδας"

E-mail Εκτύπωση PDF

Πάτησε πάνω στην εικόνα για να παίξεις βρίσκοντας τις πόλεις της Ελλάδας

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 17 Σεπτέμβριος 2011 19:11
 


Ulti Clocks content

Υλικό Διαπολιτισμικής

Τα παιχνίδια της αυλής

Παιδικά τραγούδια

Ο Παραμυθάς

Πειράματα με Απλά Υλικά

Ο Μικρός Αναγνώστης

Η Γη Τώρα

Είσοδος μελών

Εορτολόγιο

Online Επισκέπτες

Έχουμε 21 επισκέπτες συνδεδεμένους

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Downloads

Πώς να μας βρείτε

Δώστε διεύθυνση που βρίσκεστε και θα σχεδιάσουμε το πώς θα μας βρείτε