Από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο Don Pettit, επιστημονικός αξιωματούχος της 6ης Αποστολής (Expedition 6), μας προσφέρει μια μοναδική θέα στο σέλας.
Αν η Ίρις, η θεά του ουράνιου τόξου, είχε μια αδελφή, αυτή θα ήταν η θεά του σέλαος. Λαμπεροί πράσινοι κυματισμοί σχηματίζουν τόξα που συνεχώς αλλάζουν και σχηματίζουν νέες διάφανες μορφές: τίποτα δεν είναι στατικό στο σέλας. Συνεχώς κινείται, συνεχώς μεταβάλλεται και, σαν τις χιονονιφάδες, κάθε νέα μορφή είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Κάποιες φορές υπάρχει μια αχνή πινελιά κόκκινου πάνω από το πράσινο. Υπάρχουν λαμπερά σημεία μέσα στα τόξα που πηγαινοέρχονται και μετασχηματίζονται σε ακτίνες ανοδικής κατεύθυνσης οι οποίες τελειώνουν σε κόκκινες δομές σαν πούπουλα. Μερικές φορές υπάρχουν έξι ή περισσότερες ακτίνες, άλλες φορές καθόλου.
Από πού προέρχεται το φως του σέλαος; Το μεγαλύτερο μέρος του εκπέμπεται από τα άτομα οξυγόνου που διεγείρονται από φορτισμένα ηλιακά σωματίδια. Τα φορτισμένα σωματίδια αποτελούνται από τμήματα ατόμων που εξαπολύονται μέσω του ηλιακού ανέμου στο διάστημα και εγκλωβίζονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Όταν ένα φορτισμένο σωματίδιο κινείται μέσα σε μαγνητικό πεδίο, τότε εμφανίζεται μια δύναμη κάθετη προς την κίνησή του αναγκάζοντάς το να κινηθεί σπειροειδώς, μέχρι να συγκρουστεί με τα άτομα της ανώτερης ατμόσφαιρας. Κατά κάποιον τρόπο, το σέλας είναι τα φώτα νέον στους πόλους της Γης. Οι συγκρούσεις αυτές διεγείρουν τα άτομα της ατμόσφαιρας (οξυγόνου και αζώτου) κάνοντάς τα να εκπέμπουν φως, όπως ακριβώς τα κινούμενα ηλεκτρόνια παράγουν το φως νέον μέσα σε έναν γυάλινο σωλήνα γεμάτον με αέριο νέον. Το πράσινο φως εκπέμπεται από τα διεγερμένα άτομα οξυγόνου σε μήκος κύματος γύρω στα 558 nm (νανόμετρα), ενώ το σπανιότερο κόκκινο φως γύρω στα 630 nm.
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 09 Φεβρουάριος 2012 15:30
Περισσότερα...
Οι μεταβολές των υλικών μπορεί να είναι προσωρινές ή μόνιμες ? ΜΕΡΟΣ 1
Όλοι οι λαοί της γης έχουν ένα μύθο για τον κεραυνό αποδίδοντάς τον κατά κύριο λόγο σε θεό. Θεϊκό σημάδι ή φυσικό ηλεκτρικό φαινόμενο; Η ταινία μας οδηγεί να κατανοήσουμε το φυσικό αυτό φαινόμενο, μας ενημερώνει για τα ωφέλιμα αποτελέσματά του στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και για τις καταστροφικές συνέπειές του και πώς να προστατευτούμε απ? αυτές.
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 20 Σεπτέμβριος 2011 21:46